» Trainers opleidingen en bijscholingen » Opleidingen

Inloggen Atletiek Academie

Gebruikersnaam: *  
Wachtwoord: *  

Wachtwoord vergeten?

 

 

 

 

Trainersopleidingen

Heb jij passie voor atletiek en vind je het leuk om te leren hoe je mensen kunt leren springen, werpen, lopen of wandelen? Wil je meer weten over hoe je atleten tijdens een wedstrijd kunt coachen? Wil je je trainerkwaliteiten vergroten? Wil je je ontwikkelen als trainer/coach? Dan kun je één van de trainersopleidingen van de Atletiekunie of de KWBN volgen. 

Er worden verschillende opleidingen aangeboden waarbij een onderverdeling is te maken in de disciplines baanatletiek, loopsport en wandelsport. Binnen de verschillende disciplines zijn opleidingen op verschillende niveaus te volgen. Voor de verschillende opleidingsmogelijkheden en de doorstroommogelijkheden voor de baanatletiek en loopsport kun je hier het doorstroommodel vinden.

Assistenttrainer (niveau 2)
Je bent assistenttrainer wanneer je de hoofdtrainer assisteert tijdens de training of training geeft onder leiding van de hoofdtrainer. Als je meer wilt weten over de basisbeginselen van de baanatletiek, loopsport of wandelsport en hoe je dat kunt vertalen naar de praktijk, dan is de cursus tot assistenttrainer iets voor jou.

De cursussen op niveau 2 leiden op tot assistenttrainer en kan door de verenigingen zelf, intern, worden aangeboden op de eigen locatie. Vanuit de Atletiekunie wordt een toolkit beschikbaar gesteld die als basis voor de opleiding dient. 
Voor alle duidelijkheid: als assistenttrainer 2 sta je niet zelfstandig voor een groep. 

Als je meer informatie wilt over de niveau 2 opleidingen kun je kijken in het menu onder het kopje “opleidingen” en daarna kiezen voor “assistenttrainer (niveau 2)”.

Zelfstandig trainer (niveau 3)
Je bent zelfstandig trainer wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor de trainingsschema’s van je trainingsgroep. Als je wilt leren werken met een jaarplan en/of het coachen van atleten tijdens wedstrijden is de opleiding tot zelfstandig trainer iets voor jou.

De opleidingen op niveau 3 leiden op tot zelfstandig trainer en worden aangeboden door de Atletiekunie. Verenigingen kunnen de niveau 3 opleiding zelf aanvragen en op de eigen locatie laten aanbieden.

Als je meer informatie wilt over de niveau 3 opleidingen kun je kijken in het menu onder het kopje “opleidingen” en daarna kiezen voor “zelfstandig trainer (niveau 3)”.

Prestatietrainer (niveau 4)
Op niveau 4 wordt onderscheid gemaakt tussen de verenigingscontext en de talentencontext. De opleidingen op niveau 4 in de verenigingscontext zijn een vervolg op de niveau 3 opleidingen. Je leert werken met een geperiodiseerd jaarplan waardoor de opleiding uitermate geschikt is voor trainers die zelfstandig training geven aan atleten binnen de (eigen) vereniging die prestatiegericht sporten. Om de opleiding tot prestatietrainer niveau 4 te volgen moet je beschikken over een trainersdiploma op niveau 3. 

De opleidingen op niveau 4 in de verenigingscontext leiden op tot prestatietrainer (trainer van atleten en lopers die bewust bezig zijn met prestatieverbetering) en worden aangeboden door de Atletiekunie. Op basis van de inschrijvingen van cursisten wordt door de Atletiekunie bepaald waar de opleiding wordt aangeboden.

Als je meer informatie wilt over de niveau 4 opleidingen in de verenigingscontext kun je kijken in het menu onder het kopje “opleidingen” en daarna kiezen voor “prestatietrainer (niveau 4)”.

Specialisatietrainer (niveau 4)
Op niveau 4 wordt onderscheid gemaakt tussen de verenigingscontext en de talentencontext. De opleidingen op niveau 4 in de talentencontext zijn een vervolg op de niveau 4 opleidingen in de verenigingscontext. Je kiest voor één van de specialisatie opleidingen en gaat aan de slag met talentvolle atleten die op regionaal topniveau sporten. Om de opleiding tot talententrainer niveau 4 te volgen moet je beschikken over een trainersdiploma prestatietrainer niveau 4, een plan van aanpak hebben t.a.v. je ambitie als specialisatietrainer en tenminste 3 maal per week training kunnen geven aan een specialisatiegroep met talentvolle atleten.

De opleidingen op niveau 4 in de talentencontext leiden op tot specialisatietrainer en worden aangeboden door de Atletiekunie. De opleiding start eens in de twee jaar en vindt voor een groot deel plaats op Papendal. 

Als je meer informatie wilt over de niveau 4 opleidingen in de talentencontext kun je kijken in het menu onder het kopje “opleidingen”, vervolgens naar “specialisatietrainer (niveau 4)” en dan kiezen voor één van de specialisaties.  

Topcoach (niveau 5)
De Atletiekunie heeft zich voor niveau 5 opleidingen aangesloten bij Topcoach 5. Je kunt meer informatie vinden over deze opleidingen op de site van NLCoach.